Οδηγός για παλέτες

Τι είναι η παλέτα;

Η παλέτα είναι μια επίπεδη κατασκευή που χρησιμοποιείται για την αποστολή και τη μεταφορά εμπορευμάτων, καθώς και για τη μεταφορά φορτίων μονάδας με οικονομικά αποδοτικότερο, ασφαλέστερο και πιο εργονομικό τρόπο. Η χρήση της παλέτας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι παλέτες κατασκευάζονται συνήθως από ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο και η επιλογή της παλέτας εξαρτάται συνήθως από το φορτίο και το περιβάλλον χρήσης της.

Ποιο είναι το τυποποιημένο μέγεθος μιας παλέτας;

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά διεθνή τυποποιημένα μεγέθη επειδή ο ορισμός, τα πρότυπα κατασκευής και η ορολογία σχετικά με τις παλέτες διαφέρουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινά εθνικά πρότυπα και ανεπίσημα τυποποιημένα μεγέθη. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την τοπική ένωση ή τον τοπικό οργανισμό.

Δεν είναι συμβατοί όλοι οι τύποι βιομηχανικών περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων με όλους τους τύπους παλετών. Ελέγξτε τις διαστάσεις της παλέτας και το μέγεθος του φορτίου (συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης) πριν καθορίσετε τις απαιτήσεις σας για τις περόνες.

Το βάρος και το περιεχόμενο των φορτίων μονάδας επηρεάζει το κέντρο βάρους και την υπολειπόμενη ανυψωτική ικανότητα του βιομηχανικού περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος που απαιτείται για στοίβαξη.

Τα μεγέθη των ξύλινων παλετών διαφέρουν συχνά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τη χρήση. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο μέγεθος παλέτας που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη είναι 1200 x 800 mm.

Euro pallet

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ευρωπαλέτα;

  • Η ευρωπαλέτα πρέπει να έχει τουλάχιστον 78 καρφιά ειδικού τύπου, τα οποία πρέπει να τοποθετούνται με ένα καθορισμένο σχέδιο καρφώματος.
  • Η τελική παλέτα ζυγίζει 20 έως 25 kg.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ξηρό ξύλο, ώστε να μη μουχλιάσει.
  • Στο αριστερό γωνιακό πόδι υπάρχει το λογότυπο EPAL.
  • Στο κεντρικό πόδι, υπάρχει ο κωδικός της εταιρείας παραγωγής μαζί με την υπογραφή του ελεγκτή και το όνομα της σιδηροδρομικής εταιρείας που εγκατέστησε τον ελεγκτή.
  • Στο δεξί γωνιακό πόδι υπάρχει το λογότυπο EUR.
Open Pallet

Ανοικτή παλέτα (ευρωπαλέτα, παλέτα EPAL)

Γνωστή επίσης ως παλέτα 4πλής εισόδου, μονοκόμματη παλέτα ή ευρωπαλέτα 

Αποτελείται από μια μονοκόμματη κατασκευή με σανίδια βάσης στις 2 πλευρές και στο κέντρο. Τα 2 ανοικτά σημεία εισόδου και τα 2 σημεία εισόδου κατά πλάτος των σανίδων της βάσης παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης από 4 σημεία εισόδου. Απλοποιεί τη διαχείριση των εμπορευμάτων με όλους σχεδόν τους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων, από τις ανοικτές εισόδους, τις διαμορφωμένες γωνίες και τις σανίδες της βάσης για εύκολη είσοδο στην παλέτα.

Αυτός ο τύπος είναι πιο συνηθισμένος τύπος παλέτας στην Ευρώπη (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο).

Bottom Boarded Pallet

Παλέτα κλειστή και από τις τέσσερις πλευρές (παλέτα CHEP)

Γνωστή επίσης ως παλέτα Chep, παλέτα 4πλής εισόδου, μονοκόμματη παλέτα, παλέτα κλειστή και από τις τέσσερις πλευρές ή παλέτα GKN.

Αποτελείται από μια μονοκόμματη κατασκευή με σανίδες βάσης στις 4 πλευρές και στο κέντρο. Είναι δυνατή η πρόσβαση από 4 σημεία εισόδου, όλα κατά πλάτος των σανίδων βάσης. Απλοποιεί τη διαχείριση των εμπορευμάτων με όλους σχεδόν τους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων, ωστόσο δεν είναι δυνατή η χρήση μηχανήματος στοίβαξης (stacker) με περόνη που στηρίζεται σε βραχίονες στήριξης για στοίβαξη. Οι διαμορφωμένες σανίδες της βάσης διευκολύνουν την είσοδο των περονών του μηχανήματος στην παλέτα.

Αυτός ο τύπος παλέτας είναι πολύ συνηθισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Stringer Pallet

Παλέτα Stringer

Γνωστή επίσης ως παλέτα 4πλής εισόδου, παλέτα σανίδων και δοκών (block & bearer), παλέτα κλειστή και από τις τέσσερις πλευρές, παλέτα Grocery, παλέτα GMA (Η.Π.Α.) ή παλέτα CPC (CDA)

Πρόκειται για μια κατασκευή με σανίδες και πλάγιες δοκούς (με ανοίγματα για τις περόνες). Τα 2 ανοικτά σημεία εισόδου και τα 2 σημεία εισόδου κατά πλάτος των σανίδων της βάσης παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης από 4 σημεία εισόδου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα παλετοφόρα και μηχανήματα με ανυψούμενους βραχίονες στήριξης για οριζόντια μεταφορά.

Για τη συλλογή και ανύψωση αυτής της παλέτας από την πλευρά των δοκών απαιτούνται περόνες χαμηλού προφίλ, όπως χειροκίνητα παλετοφόρα (με χαμηλό ύψος περονών), μηχανήματα reach, μηχανήματα με ανοικτές περόνες ή μηχανήματα CB. Οι διαμορφωμένες σανίδες της βάσης διευκολύνουν την είσοδο των περονών του μηχανήματος στην παλέτα.

Αυτός ο τύπος παλέτας είναι πολύ συνηθισμένος στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Bearer Pallet

Παλέτα δοκών

Γνωστή επίσης ως παλέτα 2πλής εισόδου, παλέτα σανίδων και δοκών (block & bearer) ή παλέτα κλειστή και από τις τέσσερις πλευρές 

Πρόκειται για μια μονοκόμματη κατασκευή με πλάγιες και κεντρικές δοκούς και δυνατότητα πρόσβασης από 2 μόνο σημεία εισόδου. Απλοποιεί τη διαχείριση των εμπορευμάτων με όλους σχεδόν τους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων, ωστόσο δεν είναι δυνατή η χρήση μηχανήματος στοίβαξης (stacker) με περόνη που στηρίζεται σε βραχίονες στήριξης για στοίβαξη. Οι διαμορφωμένες σανίδες της βάσης διευκολύνουν την είσοδο των περονών του μηχανήματος στην παλέτα.

Αυτός ο τύπος παλέτας είναι πολύ συνηθισμένος στην Αφρική και την Ασία.

12 λόγοι για να αγοράσετε το BT LIfter

Με περισσότερα από 60 χρόνια εμπειρίας, έχουμε τα χειροκίνητα παλετοφόρα για όλες τις περιστάσεις και για να εξοικονομείτε χρήματα.

Ανακαλύψτε όλα τα Πλεονεκτήματα

Γιατί να αγοράσετε Toyota;

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νο 1 στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εξοπλισμού στη διαχείριση υλικών. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη που θα έχετε από την συνεργασία σας μαζί μας. 

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά BT Lifter

To BT Lifter ''περνάει'' στη δοκιμασία του χρόνου

Τα BT Lifters από την Toyota αντιπροσωπεύουν μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση στη διαχείριση υλικών. 

Δείτε τη σειρά BT Lifter

Σειρά BT Levio

Ηλεκτροκίνητα παλετοφόρα

Το BT Levio πεζού χειριστή και με πλατφόρμα, με ανυψωτική ικανότητα από  1300 kg έως 2500 kg 

Δείτε όλα τα προϊόντα