;

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να σηκώσει το ανυψωτικό μου;

Μάθετε την σωστή ανυψωτική ικανότητα του μηχανήματος σας

Πως να υπολογίζετε την πραγματική ανυψωτική ικανότητα ενός περονοφόρου

Όπως γνωρίζει κάθε χειριστής περονοφόρου, η φόρτωση και οι ελιγμοί ενός περονοφόρου μηχανήματος είναι πολύ δυσκολότεροι από ό,τι φαίνεται. Η ασφαλής παραλαβή, μετακίνηση και τοποθέτηση ενός φορτίου συνεπάγεται μια πολύπλοκη πράξη εξισορρόπησης με τη δύναμη της βαρύτητας. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ικανότητα χειρισμού του φορτίου ενός ανυψωτικού είναι ένα πιο σύνθετο θέμα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς αρχικά. Εάν ένα ανυψωτικό μηχάνημα έχει ονομαστική χωρητικότητα 2,0 τόνων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σηκώσει κάθε φορτίο με αυτό το βάρος. Σε αυτόν τον οδηγό, θα απαντήσουμε σε ορισμένα από τα συνηθέστερα ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητα των περονοφόρων και θα σας δείξουμε πως να υπολογίζετε πόσο βάρος μπορεί πραγματικά να σηκώσει ένα ανυψωτικό μηχάνημα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ανυψωτικής ικανότητας και της υπολειμματικής ικανότητας;

Το κέντρο βάρους φορτίου είναι η οριζόντια απόσταση από την κατακόρυφη

Ένα περονοφόρο μηχάνημα θα αναφέρει την ανυψωτική ικανότητα ή αλλιώς την ονομαστική ικανότητα. Υπολογίζεται ως το μέγιστο βάρος που μπορεί να ανέλθει σε προκαθορισμένο ύψος, όταν το κέντρο φορτίου του βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο.

Εάν το φορτίο πρέπει να ανυψωθεί πάνω από το ύψος αυτό, ή το κέντρο φορτίου βρίσκεται πιο μακριά, τότε η ανυψωτική ικανότητα θα μειωθεί. Αυτή είναι η υπολειμματική ανυψωτική ικανότητα: η πραγματική ικανότητα ανύψωσης σε δεδομένη κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη από την ονομαστική ικανότητα ανύψωσης.

Ποιο είναι το κέντρο φορτίου;

Το κέντρο του φορτίου είναι η οριζόντια απόσταση από την κατακόρυφη επιφάνεια των πιρουνιών έως το κέντρο βάρους του φορτίου. Το τυπικό κέντρο φορτίου ποικίλλει ανάλογα με την ονομαστική χωρητικότητα του περονοφόρου μηχανήματος και είναι ένα από τα ακόλουθα:

  • 0 - 1.000 kg: 400 mm
  • 1.001 - 5.000 kg: 500 mm
  • 5.001 - 10.000 kg: 600 mm

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέντρο φορτίου ενός μηχανήματος μπορεί να διαφέρει από το παραπάνω τυποποιημένο παράδειγμα, οπότε φροντίστε πάντα να ελέγχετε τις προδιαγραφές του μηχανήματος που εξετάζετε.

Πώς επηρεάζουν την ανυψωτική ικανότητα τα προσαρτήματα περονοφόρων;

Η προσθήκη προσαρτήματος μειώνει την ικανότητα ανύψωσης του μηχανήματος, πρώτον λόγω του πρόσθετου βάρους και, δεύτερον, επειδή συνήθως μετακινεί το κέντρο φορτίου του μηχανήματος πιο μπροστά. Εάν έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο ένα προσάρτημα θα μειώσει τη χωρητικότητα ενός ανυψωτικού, μιλήστε με έναν αντιπρόσωπο μας πριν το προσθέσετε.

Τι ανυψωτική ικανότητα χρειάζομαι πραγματικά;

Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το είδος του φορτίου που επιθυμείτε να μεταφέρετε, καθώς και από το πόσο ψηλά χρειάζεται να το σηκώσετε. Για να ξεκινήσετε, δείτε ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

  • Πόσο βαρύ είναι το φορτίο μου; Μετρήστε το βάρος της πιο βαριάς παλέτας που πρέπει να σηκώσετε κατά τη διάρκεια των λειτουργιών σας. Είναι καλύτερα να προσέχετε παρά να κινδυνεύετε να υπερφορτώσετε ένα μηχάνημα.
  • Πόσο ψηλά πρέπει να σηκώσω τα φορτία μου; Μετρήστε το υψηλότερο ράφι που χρειάζεται να φτάσετε και προσθέστε ένα περιθώριο ασφαλείας 200 mm.
  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο φορτίο μου; Να θυμάστε ότι μεγαλύτερα φορτία μπορεί να μετακινήσουν το κέντρο φορτίου προς τα έξω.
  • Τι είδους προσαρτήματα θα χρησιμοποιήσει το ανυψωτικό μηχάνημα; Θυμηθείτε να συνυπολογίσετε το βάρος και τη θέση τους.

Ονομαστική και υπολειμματική ικανότητα - παράδειγμα με Traigo 48

Η καθορισμένη ικανότητα ενός ανυψωτικού βασίζεται στο μοντέλο και σχετίζεται με το (αντισταθμιστικό) βάρος του μηχανήματος. Στο παρακάτω παράδειγμα, η ονομαστική ανυψωτική ικανότητα του Traigo48-8FBE16T είναι 1,6 τόνοι. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε ότι το μηχάνημα έχει υπολειμματική ανυψωτική ικανότητα 1,6 τόνων σε ένα κέντρο φορτίου 500 mm μέχρι το δεδομένο ύψος των 5000 mm.

Ωστόσο, εάν θέλετε να σηκώσετε το φορτίο πάνω από 5000 mm ή εάν το κέντρο φορτίου μετακινηθεί, θα δείτε ότι η πραγματική ανυψωτική ικανότητα μειώνεται, ή όπως αλλιώς την ονομάζουμε, υπολειμματική ανυψωτική ικανότητα. Άλλοι παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στο κέντρο φορτίου, όπως προσαρτήματα, μήκος πιρουνιών, σχήμα φορτίου κ.λπ., θα επηρεάσουν την υπολειμματική ικανότητα. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζουν το κέντρο φορτίου, ωθώντας το προς π.χ. 1000 mm, μπορείτε να δείτε στον πίνακα ότι η υπολειμματική ανυψωτική ικανότητα είναι μόνο 990 kg.

Αποτέλεσμα υπολειμματικής ικανότητας

Με ονομαστική ικανότητα 1,6 t για το Traigo48-8FBE16T

  Κέντρο φορτίου (mm)
Ύψος (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* Η ονομαστική ικανότητα είναι το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένα ανυψωτικό σε ορισμένο ύψος στο τυποποιημένο κέντρο φορτίου

Nominal capacity

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Προσαρτήματα περονοφόρων

Για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των υπαλλήλων σας, είναι σημαντικό να υπολογίσετε πρώτα το μέγιστο ύψος και το κέντρο φορτίου των φορτίων και των χώρων αποθήκευσης με τους οποίους εργάζεστε. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τα ανυψωτικά σας μπορούν να χειριστούν αυτές τις εργασίες - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξουμε όχι μόνο την ονομαστική τους ανυψωτική ικανότητα, αλλά και την υπολειμματική ικανότητά τους για αυτήν την λειτουργία.

Κάθε ανυψωτικό διαθέτει διάγραμμα ικανότητας φόρτωσης που δείχνει το πραγματικό βάρος που μπορεί να σηκώσει σε διάφορα ύψη και κέντρα φορτίου. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε εάν ένα ανυψωτικό που σκέφτεστε να αγοράσετε είναι κατάλληλο για τις λειτουργίες που έχετε κατά νου.

Η Toyota Material Handling προσφέρει μια ευρεία γκάμα ανυψωτικών μηχανημάτων, από ηλεκτρικά μηχανήματα 1,0 τόνου έως ηλεκτρικά μηχανήματα υψηλής χωρητικότητας 8,0 τόνων ή και με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για να μάθετε ποιο ανυψωτικό μηχάνημα είναι η σωστή επιλογή για εσάς, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας τώρα ή επικοινωνήστε με έναν από τους εκπροσώπους μας.

Εξερευνήστε την γκάμα μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Ηλεκτρικό μηχάνημα αντίβαρου φορτώνει

Ηλεκτρικά μηχανήματα αντίβαρου

Τα ανθεκτικά ηλεκτρικά μηχανήματα αντίβαρου είναι κατάλληλα για κάθε λειτουργία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Δείτε την γκάμα μας >

IC ανυψωτικό μηχάνημα αντίβαρου

Ανυψωτικά μηχανήματα αντίβαρου εσωτερικής καύσης

Σχεδιασμένα για ελαφριά, μεσαία και βαριά διαχείριση υλικών, αυτά τα ανυψωτικά μηχανήματα προσφέρουν γρηγορότερη επιτάχυνση, ταχύτερη ανύψωση και αυξημένη παραγωγικότητα.

Διαβάστε περισσότερα >