Ενοικίαση ή αγορά

Ένα οδηγός για να κάνετε την σωστή επιλογή για την επιχείριση σας
Ανταλλαγή κλειδιών μεταξύ χεριών

Τι είναι καλύτερο για εσάς;

Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν μερικές φορές το ερώτημα του αν θα αγοράσουν ή θα νοικιάσουν ένα μηχάνημα. Υπάρχουν, φυσικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και των δύο επιλογών, και γι' αυτό μπορεί να είναι δύσκολη η επιλογή. Θα μπορούσε να είναι ελκυστική η αγορά του μηχανήματος όταν υπάρχει το κεφάλαιο και η αίσθηση ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τόκους. Αναρωτηθήκατε όμως εάν αυτά τα χρήματα μπορούν να επενδυθούν σε οτιδήποτε άλλο που δίνει μεγαλύτερη απόδοση; Εάν ναι, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενοικίασης του μηχανήματος;

Παρακάτω δίνουμε μια γενική εικόνα του πότε είναι κατάλληλο για μια επιχείρηση να νοικιάσει ή να αγοράσει ένα ή περισσότερα μηχανήματα. Εξηγούμε επίσης τις οικονομικές και λειτουργικές διαφορές όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα ενοίκια και τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια ενός στόλου μηχανημάτων και όταν κάποιος προσφέρει μειωμένες διακοπές λειτουργίας και αυξημένη παραγωγικότητα στους εργαζόμενους.

Οφέλη αγοράς

Κοντινό σε μηχανήματα Toyota

Αγορά μηχανήματος για την ιδιοκτησία

Η αγορά μηχανήματος μπορεί να αισθανθεί σωστή εάν υπάρχουν χρήματα και απαιτείται νέο (ή μεταχειρισμένο) φορτηγό για την επιχείρηση. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν φυσικά καλύτερα πράγματα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε, διότι ένα μηχάνημα, όπως ακριβώς ένα επιβατικό αυτοκίνητο, χάνει άμεσα την αξία του. Αλλά αν η πολιτική της εταιρείας είναι ότι πρέπει να κατέχετε όλα τα μηχανήματα και τα φορτηγά, πρέπει φυσικά να το κάνετε. Ένα αυτοτελές μηχάνημα θα είναι φυσικά ένα περιουσιακό στοιχείο στον ισολογισμό και μπορείτε να κάνετε ότι σας αρέσει χωρίς να ανησυχείτε για το τι θα πουν αυτοί που έχουν το μηχάνημα όταν λήξει η μίσθωση.

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι όλες οι τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται πρέπει να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της σήμανσης CE. Να επιτρέπεται πάντα σε έναν ειδικό να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεστε. Επίσης, φροντίστε να υπάρχει σύμβαση εξυπηρέτησης για το μηχάνημα, κατά προτίμηση με τακτικό δρομολόγιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης. Αναρωτηθείτε πόσο καιρό μπορείτε να είστε χωρίς το μηχάνημα αν συμβεί κάτι.

Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά:

+ Σας ανήκει το φορτηγό και το διαχειρίζεστε όπως εσείς επιθυμείτε εντός του πλαισίου CE.

+Είναι κεφάλαιο στον ισολογισμό σας

-Πρέπει να είστε βέβαιοι για την κατάσταση του μηχανήματος

-Είστε υπεύθυνοι για την συντήρηση και επισκευή του

-Είναι επένδυση που δεσμεύει κεφάλαιο

-Κάνει τον στόλο σας λιγότερο ευέλικτο

-Το μηχάνημα χάνει γρήγορα την αξία του

-Θα πρέπει να υπολογιστούν κόστη ενοικίασης επιπλέον μηχανημάτων και κόστη ζημιών σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς

-Θα πρέπει να το πουλήσετε όταν δεν το χρειάζεστε πλέον

Μακροχρόνια μίσθωση

Μηχανήματα προς ενοικίαση

Μακροχρόνια ενοικίαση με service

Οι περισσότερες εταιρείες μηχανημάτων προσφέρουν βραχυπρόθεσμο ενοίκιο και μακροπρόθεσμο ενοίκιο. Πολλά ενοίκια χρησιμοποιούνται  αντί της αγοράς μηχανημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε το υψηλό αρχικό κόστος και συχνά λαμβάνετε service,
περιλαμβάνεται χρόνος ανταλλακτικών αλλά και τεχνολογίας.
Αν νοικιάσετε το μηχάνημα, μπορείτε να επενδύσετε τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για την αγορά του φορτηγού σε κάτι
άλλο που μπορεί να αναπτύξει το κεφάλαιο για την επιχείρησή σας. Αν υπάρχουν και χαμηλά επιτόκια, υπάρχουν λίγοι
λόγοι δέσμευσης κεφαλαίου σε μηχάνημα που πέφτει γρήγορα σε αξία. Ωστόσο, προσέξτε όταν ενοικιάζετε ότι έχει χορηγηθεί άδεια και το φορτηγό έχει ελεγχθεί.

Πότε να προτιμήσετε μακροχρόνια μίσθωση;

  • Για συγκεκριμένα έργα
  • Για προβλεπόμενες αλλαγές στην παραγωγή
  • Για ευελιξία
  • Για σταθερό μηνιαίο κόστος 

 

Βραχυχρόνια μίσθωση

Πότε να προτιμήσετε βραχυχρόνια ενοικίαση

Βραχυχρόνια ενοικίαση και εποχικότητα

Το μακροχρόνιο ενοίκιο έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά το βραχυχρόνιο ενοίκιο μπορεί επίσης να αποτελέσει μια καλή λύση σε ορισμένες καταστάσεις, π.χ. κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, διότι σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος κάτω από την εκτός εποχής περίοδο, όταν δεν χρειάζεστε τόσα πολλά μηχανήματα. Θα πρέπει λοιπόν να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα σε εκείνες τις περιόδους. Μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια των διακοπών όταν το εμπόριο των καταναλωτικών αυξάνεται και οι λειτουργίες των αποθηκών πρέπει να αυξηθούν. Το βραχυπρόθεσμο ενοίκιο είναι επίσης μια καλή λύση όταν ένα μηχάνημα παρουσιάσει βλάβη και χρειάζεστε γρήγορα ένα νέο ή να αναδιοργανωθείτε όταν τα μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Προσέξτε το βραχυχρόνιο ενοίκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η τιμή είναι συχνά υψηλή.

Πότε να προτιμήσετε βραχυχρόνια ενοικίαση;

  • Όταν χρειάζεστε μηχάνημα για μικρό χρονικό διάστημα
  • Όταν η αγορά χαρακτηρίζεται από εποχικότητα
  • Όταν δεν είστε σίγουροι πως η ανάγκη για μηχάνημα θα διαρκέσει
  • Όταν χρειάζεστε επιπλέον πόρους και άμεσα